Klik op het centrum-logo van uw keuze
image description
image description
image description

Losar, Tibetaans Nieuwjaar

zaterdag 25 februari 2017 - 12:00 tot zondag 26 februari 2017 - 19:00

Ook dit jaar vieren we Losar in Yeunten Ling, samen met de lama’s en de vele sympathisanten uit de  Tibetaanse en Nepalese gemeenschap. De gewoonte om de overgang van het oude naar het nieuwe jaar ritueel te vieren bestond al voor het Boeddhisme zijn intrede deed in Tibet. 

 

Losar zelf valt dit jaar op maandag 27 februari en wordt volgens de traditie voorafgegaan door vijf dagen van voorbereidende oefeningen en meditatie. Tijdens die vijf dagen krijgen ook de huizen een schoonmaakbeurt, worden schulden vereffend, ruzies bijgelegd en nieuwe kleren aangeschaft. Oude patronen en neigingen worden overboord gegooid, we maken een nieuwe start. 

 

De eerste dag van het Losarfeest wordt overwegend met de familie gevierd. De tweede dag is gewijd aan religieuze zaken. Er worden grote thangka's in de kloosters opgehangen, cham-dansen bewonderd en aan kloosterceremonies deelgenomen. De derde dag wordt in het openbaar gevierd, meestal in de open lucht, en wordt er chaang (gerstebier) gedronken.

 

Het jaar 2017, in de Tibetaanse kalender het jaar 2144, is het jaar van de haan. De haan is het tiende dier in de twaalfjarige cyclus van de Tibetaanse maankalender. De haan wordt gekenmerkt door zijn moed, eerlijkheid en ambitie. Doorgaans zijn het de hanen die leugens ontmaskeren. Hanen zijn diepzinnige denkers, ze zijn direct en bekwaam. Ze hebben een sterke impact op de omgeving, zijn scherpzinnig en georganiseerd. Hanen beschikken over een grote veerkracht. De haan neemt kwetsbare wezens spontaan in bescherming. Soms verliest de haan zich in verwaandheid, zonderlinge ideeën en territoriaal gedrag. Ze schijnen niet al te veel te geven om subtiliteit en zijn nogal eigengereid. Hanen zijn gemotiveerde, harde werkers die zich niet altijd gemakkelijk kunnen ontspannen. De haan wordt verbonden met het element metaal: resoluut, doortastend, onafhankelijk. 

 

De formele Losardag wordt meestal in intieme familiekring gevierd of binnen de kloostermuren. De publieke viering vindt dan plaats in de buitenlucht en gaat gepaard met een vuurceremonie en wensgebeden. In onze gemeenschap gebeurt de openbare viering het voorafgaande weekend.

 

Zaterdag 25 februari:

12u        Lunch

15u        Filmvoorstelling 

18u        Sadhana van Mahakala en Tchenrezig

20u        Onderricht door Lama Tashi Nyima

 

Zondag 26 februari:

  7u          Wensgebeden met zoete rijst- en wijnpap

10u         Sang-ritueel of zuivering door vuur en rook: er worden wensen voor geluk, voorspoed en     verzoening uitgesproken, we reciteren het gebed van Dewatchen en tot slot wordt er witte bloem de lucht in gegooid  terwijl alle deelnemers de volgende wens uitspreken:

“KI KI SO SO LHA GYAL LO”: “Mogen de goden die aan de zijde van de deugd staan de overwinning   behalen.”

12u        Feestmaaltijd

14u        Filmvoorstelling

16u        Thee met Tibetaanse koekjes

18u        Poedja van Mahakala en Tchenrezig

 

Dit Losar-weekend biedt de gelegenheid om weer eens gezellig en ongedwongen bij elkaar te zijn. De rituelen en wensgebeden geven ons een nieuw élan in een sfeer van verzoening en harmonie waardoor we fris en onbevangen  kunnen  starten in een onbeschreven jaar.

Bijdrage: € 83 voor gewoon lid / € 93 voor niet-lid (voor de twee dagen, maaltijden en overnachtingen inbegrepen, op basis van een gemeenschappelijke standaardkamer). Voor andere ledenkortingen, zie ‘Bijdrage lidmaatschap 2017’.

 

<< Terug naar het overzichtInschrijven

Het volledig lidmaatschap is niet vereist wanneer u gebruikt wenst te maken van onze activiteiten. Het wordt echter altijd op prijs gesteld en biedt u ook enkele voordelen.
>> Meer info.

Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren (aankoop voeding, verdeling van de kamers, …), vragen wij u om u steeds vooraf in te schrijven en de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. Uw inschrijving is pas geldig zodra wij uw betaling hebben ontvangen.
>> Online inschrijven

 

Tibetaans Instituut Yeunten Ling in Huy

Château du Fond l'Evêque
4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy

TEL: 00 32 (0)85 27 11 88
FAX: 00 32 (0)85 24 06 38

E-mail: yeunten.ling@tibinst.org

BNP Paribas Fortis: IBAN: BE39 2400 2910 1519 - BIC: GEBA BE BB

<< Terug naar het overzicht