Klik op het centrum-logo van uw keuze
image description
image description
image description

Leren mediteren in drie fasen, met Lama Tashi Nyima - Om organisatorische redenen kan men voor deze retraite enkel telefonisch of per mail aan het secretariaat reserveren

zaterdag 15 juli 2017 - 10:30 tot woensdag 19 juli 2017 - 16:00

De basis van de praktijk is de kalmte-meditatie. De kern van de beoefening bestaat er in van de geest die de neiging heeft om op wandel te gaan steeds opnieuw naar zijn steunpunt terug te brengen. Alle stadia van dit plaatsen van de geest komen aan bod. Tot we uiteindelijk voor langere tijd verwijlen in een ongekunstelde toestand van onverstrooidheid.

Eens beland in deze toestand, zijn we in staat om de geest te bestuderen. Alles wat zich voordoet, zowel in Samsara als Nirvana, speelt zich namelijk af in de geest. De grote yogi’s geven dan ook de raad om wat we waarnemen en denken grondig door te lichten. Van nature is de geest helder en ruim. Concepten, discursieve en duale gedachten vertroebelen deze oorspronkelijke staat. De analytische meditatie stelt ons in staat om te onderzoeken wat onze geest van moment tot moment zoal uitvoert. Waardoor wordt hij in beslag genomen? Wat is de status van gedachten? Zo ontwikkelen we inzicht in de manier waarop onze geest functioneert. Eens deze gewoonte bemeesterd kunnen we onze geest helpen om opnieuw thuis te komen in zijn oorspronkelijke natuur.

Voor de verwerkelijking van de ware natuur van de geest wordt in de Kagyu school de metafoor van het grote zegel gebruikt of de Mahamudra. Het grote zegel verwijst zowel naar zorgvuldig opgebouwde series van meditaties als naar de ontwaakte staat van verlichting waar de oefeningen toe leiden. Het wordt voornamelijk in de Kagyulinie onderwezen en leidt tot een directe ervaring van de geest. Het grote zegel vormt de quintessence van het onderricht en omvat tegelijk het fundament ervan, de weg en het doel.

 

Lama Tashi Nyima wordt geprezen om zijn systematische aanpak en zijn sprekende metaforen. Het voorbeeld van een beslagen beoefenaar en meditatiemeester geeft vele deelnemers de smaak om de meditatie een plek te geven in het dagelijks leven.

De retraite is toegankelijk voor iedereen, ook voor wie nog niet vertrouwd is met meditatie.

Een gedeelte van de retraite wordt in stilte doorgebracht.

 

Bijdrage retraite: € 237,50 voor gewoon lid / € 262,50 voor niet-lid (voor de vijf dagen, maaltijden en overnachtingen inbegrepen, op basis van een gemeenschappelijke standaardkamer). Voor andere tarieven en ledenkortingen, zie ‘Bijdrage lidmaatschap 2017’.

 

<< Terug naar het overzichtInschrijven

Het volledig lidmaatschap is niet vereist wanneer u gebruikt wenst te maken van onze activiteiten. Het wordt echter altijd op prijs gesteld en biedt u ook enkele voordelen.
>> Meer info.

Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren (aankoop voeding, verdeling van de kamers, …), vragen wij u om u steeds vooraf in te schrijven en de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. Uw inschrijving is pas geldig zodra wij uw betaling hebben ontvangen.
>> Online inschrijven

 

Tibetaans Instituut Yeunten Ling in Huy

Château du Fond l'Evêque
4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy

TEL: 00 32 (0)85 27 11 88
FAX: 00 32 (0)85 24 06 38

E-mail: yeunten.ling@tibinst.org

BNP Paribas Fortis: IBAN: BE39 2400 2910 1519 - BIC: GEBA BE BB

<< Terug naar het overzicht