Klik op het centrum-logo van uw keuze
image description
image description
image description

Onderricht over Shantideva's Bodhicaryavatara,met Tulku Trinlay Rinpoche - CANCELLED: POSTPONED TO 2018

donderdag 28 september 2017 om 20:00

CANCELLED: POSTPONED TO 2018

Shantideva’s Bodhicaryavatara, met Tulku Trinlay Rinpochee

Vervolg op het onderricht in Huy.

Shantideva was een monnik uit de 8ste eeuw en student aan de Nalanda universiteit in India. Hij was een adept van de Madhyamaka filosofie of de weg van het midden van Nagarjuna. Van alle boeddhistische verhandelingen is de Bodhicaryavatara de meest toegankelijke. Shantideva slaagt erin om het hele spectrum van het Mahayana-onderricht tot zijn wezenlijke kern terug te brengen. De tekst wordt in alle Boeddhistische scholen gebruikt als handleiding bij het trainen van de geest. De Bodhicaryavatara leest als een innerlijke dialoog van een bodhisattva in wording die de strijd aangaat met zijn negatieve emoties. Het wapentuig dat hij doorgaans hanteert om zijn omgeving te ondermijnen richt hij nu op zichzelf om de uitwerking ervan aan den lijve te kunnen ondervinden. De tekst zelf is niet zo moeilijk te begrijpen. Het louter bestuderen van de tekst leidt enkel tot een oppervlakkig begrip ervan. De inhoud van de tekst inschrijven in de geest en het leven vergt een volgehouden levenslange inspanning en opent de deuren naar het ‘grote begrijpen’ dat volgens Atisha de betrachting moet zijn van elke student. Beginners kunnen een vers uitkiezen en zich ertoe verbinden om het toe te passen. Eens de praktijk ervan geïnternaliseerd kunnen we de verzen geleidelijk aan opdrijven. Als er dan in het dagelijks leven een storende emotie opduikt zoals inhaligheid, komt het toepasselijke vers meteen van pas.

In Tibet was het lang niet de gewoonte om boeddhistisch onderricht te geven aan het gewone volk. Het bleef beperkt tot de kloosterscholen waar boeddhistische filosofie werd gegeven. Patrul Rinpochee brak met deze traditie en was de eerste meester die de Bodhicaryavatara verklaarde voor een duizendkoppig publiek. Onder zijn invloed werd de tekst bijzonder populair in Tibet en omstreken. Dilgo Khyentse Rinpochee geeft ons de raad om onszelf onder te dompelen in de wezenlijke betekenis van de tekst, niet alleen vandaag, maar ‘dag na dag, maand na maand, en de spirituele kwaliteiten van de bodhisattva zullen moeiteloos in ons ontluiken, zoals honing die in de korf wordt opgeslagen als de bijen nectar hebben verzameld.’ Het is een standaardwerk voor al wie zich ertoe verbindt om het pad van de bodhisattva te bewandelen. De Bodhicaryavatara heeft de kracht om de geest van een oprecht toegewijde leerling te transformeren.

Tulku Trinlay Rinpochee is geboren in Frankrijk. Zijn moeder is Amerikaanse en zijn vader is Fransman. Beide ouders kregen tekenen dat het een bijzondere geboorte zou worden. Op tweejarige leeftijd werd hij door de zestiende Karmapa als een reïncarnatie herkend van Khakyab Rinpochee, een leraar van de karma kagyu school, die op jonge leeftijd stierf. Deze leraar had een nauwe band met Kalu Rinpochee. Nadat Trinlay zijn ouders herhaaldelijk had gesmeekt om in het klooster te mogen blijven, zwichtten ze uiteindelijk en nam Kalu Rinpochee de jonge Trinlay onder zijn vleugels. Trinlay Rinpochee vervolmaakte zijn dharmaopleiding aan verschillende instituten en studeerde westerse filosofie aan de Sorbonne. Momenteel reist hij vele maanden per jaar door Europa, Amerika en Azië om dharma-onderricht te geven. De overige tijd besteedt hij aan zijn doctoraat en retraites. Rinpochee staat bekend als een ‘geestige’ geestelijke leraar die het hart van de toehoorder raakt met zijn gebruikelijke gedegenheid en flair.

Bijdrage: € 6 (leden €4,50)

reservatie niet noodzakelijk.

<< Terug naar het overzicht


Tibetaans Instituut Karma Sonam Gyamtso Ling in Schoten

O.N.: 420.127.685
Kruispadstraat 33
2900 Schoten

TEL: 00 32 (0)3 685 09 19
FAX: 00 32 (0)3 685 09 91

E-mail: tibetaans.instituut@tibinst.org
BNP Paribas Fortis: IBAN: BE63 2200 4930 2308 - BIC: GEBA BE BB

<< Terug naar het overzicht