Starten met boeddhisme 1, met Marcus Van Roosbroeck en Manu Grisar

zaterdag 20 januari 2018 om 14:00
 
 
 
 
 
We willen in een drietal lessen mensen de kans geven om zonder enige voorkennis vertrouwd te geraken met het Boeddhisme, niet alleen de theorie, maar ook de praktijk. Elke les zal starten met een theoretische voordracht van ongeveer 45 minuten waarin we jullie meenemen op een reis in India waar we het leven van de Boeddha vertellen, de verspreiding volgen via de zijderoute naar China om te eindigen in Tibet en tenslotte de nodige aandacht besteden aan de kleurrijke iconografie van het Tibetaans Boeddhisme. Nadien nemen we jullie mee in de wereld van de praktijk, waar alles van de eerste stap in de tempel zal uitgelegd worden.
 
Voor het praktisch gedeelte zorgt Manu Grisar, gids, Boeddhistisch Consulent bij ZNA en begeleider bij de wekelijkse meditatie en puja’s. Voor het theoretische gedeelte rekenen we op Marcus Van Roosbroeck, gids en gevormd in boeddhistische geschiedenis en kunst door verschillende universitaire opleidingen.
 
Het geheel omvat drie lesnamiddagen.
 
Zaterdagnamiddag 20 januari
1.Het leven van de boeddha
Theorie: Vanuit de teksten en met de nodige aandacht voor de tijdsgeest waarin de Boeddha leefde vertellen we aan de hand van een PowerPoint het leven van de Boeddha. Geen enkele voorkennis nodig.
Praktijk: Voor mensen die niets weten over de tempel: ‘Wat doe je nu in een tempel en wat beter niet: schoenen uitdoen, hoe kom je binnen, wat gebeurt er, de offerandes op het altaar, wat is meditatie, de meditatiehouding en het waarom van deze houding.’
 
Bijdrage: € 5
 
Zaterdagnamiddag 27 januari
2.Verspreiding van het boeddhisme
Theorie: Aan de hand van het nodige beeldmateriaal reizen we mee met het Boeddhisme van India naar het Zuiden en nadien ook via de zijderoute naar het Noorden om te eindigen in Tibet.
Praktijk: Wat zien we allemaal in de tempel?: instrumenten, bel, dordjee, reciteren van teksten (de drie delen van elke praktijk + proeven van meditatie).
 
Bijdrage: € 5
 
Zaterdagnamiddag 3 februari
3.Iconografie in het boeddhisme
Theorie: Boeddhistische kunst, van aniconische kunst in India via Gandhara tot de kosmos van het Tibetaans Boeddhisme. Aan de hand van foto’s bespreken we enkele stijlvormen en hun kenmerken en staan we stil bij de oorsprong van de ontelbare afbeeldingen in de Tibetaanse kunst.
Praktijk: Na twee dagen oefenen geraken we stilaan klaar voor het grotere werk. We leren in deze sessie hoe het visualiseren juist in zijn werk gaat. Een praktische begeleiding voor het opstarten van een basispraktijk.
 
Bijdrage: € 5

<< Terug naar het overzicht


Tibetaans Instituut Karma Sonam Gyamtso Ling in Schoten

O.N.: 420.127.685
Kruispadstraat 33
2900 Schoten

TEL: 00 32 (0)3 685 09 19
FAX: 00 32 (0)3 685 09 91

E-mail: tibetaans.instituut@tibinst.org
BNP Paribas Fortis: IBAN: BE63 2200 4930 2308 - BIC: GEBA BE BB

<< Terug naar het overzicht