Losar, Tibetaans Nieuwjaar (2145)

zaterdag 17 februari 2018 - 12:00 tot zondag 18 februari 2018 - 19:00

 

Ook dit jaar vieren we Losar in Yeunten Ling, samen met de lama’s en de vele sympathisanten uit de  Tibetaanse en Nepalese gemeenschap. De gewoonte om de overgang van het oude naar het nieuwe jaar ritueel te vieren bestond al voor het Boeddhisme zijn intrede deed in Tibet. 
 
Losar zelf valt dit jaar op vrijdag 16 februari en wordt volgens de traditie voorafgegaan door vijf dagen van voorbereidende oefeningen en meditatie. Tijdens die vijf dagen krijgen ook de huizen een schoonmaakbeurt, worden schulden vereffend, ruzies bijgelegd en nieuwe kleren aangeschaft. Oude patronen en neigingen worden overboord gegooid, we maken een nieuwe start. 
 
De eerste dag van het Losarfeest wordt overwegend met de familie gevierd. De tweede dag is gewijd aan religieuze zaken. Er worden grote thangka's in de kloosters opgehangen, cham-dansen bewonderd en aan kloosterceremonies deelgenomen. De derde dag wordt in het openbaar gevierd, meestal in de open lucht, en wordt er chaang (gerstebier) gedronken.

 

Het jaar 2018, in de Tibetaanse kalender het jaar 2145, is het jaar van de hond.
 
Wat heb je geluk als de hond van je houdt: zijn vriendschap is onvoorwaardelijk. In zijn relaties is de hond eerlijk, loyaal en vrijgevig. Honden hebben een goede neus: ze kunnen meteen inschatten hoe iemand in elkaar zit. Eens je zijn vriendschap hebt gewonnen, kan die door niets of niemand worden verstoord. Zijn loyauteit staat als een huis.
De hond heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Hij staat erop dat de regels van het eerlijk spel worden gehandhaafd in elke situatie. Dat maakt hem ook streng en star. Wie tegen zijn principes ingaat zal nooit zijn vertrouwen winnen. 
Soms neigt de hond naar achterdocht: dan ziet hij gevaren waar er geen zijn. Raak je aan zijn kroost, maak je dan snel uit de voeten. De hond is graag thuis: boven alles heeft hij zijn familie lief.  Dat maakt hem wel eens bezitterig en over beschermend. Wanneer een hond een Tibetaans huis betreedt, wordt dat gezien als een zeer gunstig voorteken.
Honden zijn wel eens opvliegend maar recht door zee. Dat maakt hen tot uitstekende leiders die anderen kunnen aansteken. Grotere leiders kunnen op hem rekenen. De hond is een uitstekend organisator en planner. Door zijn logische benadering is hij in staat de grootste chaos te beheersen.
Honden zijn echte team-players. Ze staan altijd klaar om anderen van dienst te zijn en kwijten zich nauwgezet van elke taak. Dat maakt hen zeer gewaardeerd in de werkkring.  Ondanks zijn toewijding, of dankzij misschien, voelt de hond af en toe de nood om zich terug te trekken en te reflecteren.
De hond wordt gelinkt aan het element aarde: nuchter, afwachtend, praktisch, doortastend, ordelijk, betrouwbaar, trouw, concreet, realistisch, rustig, gestructureerd en geordend.
 
De formele Losardag wordt meestal in intieme familiekring gevierd of binnen de kloostermuren. De publieke viering vindt dan plaats in de buitenlucht en gaat gepaard met een vuurceremonie en wensgebeden. In onze gemeenschap gebeurt de openbare viering het voorafgaande weekend.
 
Zaterdag 17 februari:
12u        Lunch
15u        Filmvoorstelling 
18u        Sadhana van Mahakala en Tchenrezig
20u        Onderricht door Lama Tashi Nyima
 
Zondag 18 februari:
  7u          Wensgebeden met zoete rijst- en wijnpap
10u         Sang-ritueel of zuivering door vuur en rook: er worden wensen voor geluk, voorspoed en     verzoening uitgesproken, we reciteren het gebed van Dewatchen en tot slot wordt er witte bloem de lucht in gegooid  terwijl alle deelnemers de volgende wens uitspreken:
“KI KI SO SO LHA GYAL LO”: “Mogen de goden die aan de zijde van de deugd staan de overwinning   behalen.”
12u        Feestmaaltijd
14u        Filmvoorstelling
16u        Thee met Tibetaanse koekjes
18u        Poedja van Mahakala en Tchenrezig
 
Dit Losar-weekend biedt de gelegenheid om weer eens gezellig en ongedwongen bij elkaar te zijn. De rituelen en wensgebeden geven ons een nieuw élan in een sfeer van verzoening en harmonie waardoor we fris en onbevangen  kunnen  starten in een onbeschreven jaar.
Bijdrage: € 99 voor gewoon lid / € 111 voor niet-lid (voor de twee dagen, maaltijden en overnachtingen inbegrepen, op basis van een gemeenschappelijke standaardkamer). Voor andere ledenkortingen, zie ‘Bijdrage lidmaatschap 2018’.

<< Terug naar het overzichtInschrijven

Het volledig lidmaatschap is niet vereist wanneer u gebruikt wenst te maken van onze activiteiten. Het wordt echter altijd op prijs gesteld en biedt u ook enkele voordelen.
>> Meer info.

Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren (aankoop voeding, verdeling van de kamers, …), vragen wij u om u steeds vooraf in te schrijven en de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. Uw inschrijving is pas geldig zodra wij uw betaling hebben ontvangen.
>> Online inschrijven

 

Tibetaans Instituut Yeunten Ling in Huy

O.N.: 431.896.359
Château du Fond l'Evêque

4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy

TEL: 00 32 (0)85 27 11 88
FAX: 00 32 (0)85 24 06 38

E-mail: yeunten.ling@tibinst.org

BNP Paribas Fortis: IBAN: BE39 2400 2910 1519 - BIC: GEBA BE BB

<< Terug naar het overzicht