Ngöndro (voorbereidende oefeningen), met Lama Tcheudroeb

zaterdag 10 maart 2018 - 10:30 tot vrijdag 16 maart 2018 - 16:00

 

De leraren van de Tibetaans boeddhistische traditie leggen sterk de nadruk op het belang van voorbereidende oefeningen, die de beste basis vormen voor een stabiele dharma praktijk. De geest kan je immers beschouwen als een akker die moet worden klaargemaakt om stevige vruchten zoals, wijsheid en mededogen, voort te brengen. De voorbereiding bestaat uit het wieden van onkruid in de vorm van negatieve karmische sporen en het verwijderen van stenen of obstakels op het veld. Nadien kan de akker worden verrijkt met positief potentieel.
De oefeningen bestaan uit de algemene en de bijzondere voorbereidende praktijken. De algemene praktijk betreft het contempleren van vier gedachten die de geest afwenden van samsara en toewenden naar de dharma: het kostbare menselijk bestaan, de vergankelijkheid van de fenomenen, de wetmatigheid van karma en de tekortkomingen van het leven in samsara.
Lama Tcheudroeb, is gedurende de hele periode beschikbaar voor overleg en goede raad.
De vier specifieke voorbereidende oefeningen worden elk 111.000 keer uitgevoerd.
Ze bestaan uit:
1. Toevlucht nemen en neerbuigingen (als medicijn tegen hoogmoed),
2.De honderdlettergrepige mantra van Dorjee Sempa (een zuiveringspraktijk),
3.Mandala-offering (voor het verzamelen van verdienste),
4.Guruyoga (om contact met de zegeningen van de Leraar te bewerkstelligen).
 
Tijdens deze week beoefenen we enkel de twee eerste praktijken: toevluchtname en neerbuigingen en de het reciteren van de honderd lettergrepige mantra van Dorjee Sempa.
 
Lama Tcheudroeb is geboren nabij de berg Kailash in Tibet, in een familie van yogi’s. Deze berg wordt zowel door Boeddhisten als Hindoes beschouwd als de heiligste berg van de Himalaya. Eén Kora rondom deze berg zou voldoende zijn om alle negatieve daden van een heel leven te zuiveren. Lama Tcheudroeb volgde een klassieke kloosteropleiding waarna hij de driejarige retraite volbracht in Rumtek. Tijdens een twee jaar durende vervolgretraite specialiseerde hij zich in de Kalachakra Tantra. Lama verblijft voornamelijk in Duitsland. Zijn kennis van de rituelen, zijn unieke pedagogische aanpak en zijn eigen verwezenlijkingen in de beoefening worden alom gewaardeerd.
 
Bijdrage: € 371,50 voor gewoon lid / € 413,50 voor niet-lid (voor de zeven dagen, maaltijden en overnachtingen inbegrepen, op basis van een gemeenschappelijke standaardkamer). Voor andere ledenkortingen, zie ‘Bijdrage lidmaatschap 2018’.

 

<< Terug naar het overzichtInschrijven

Het volledig lidmaatschap is niet vereist wanneer u gebruikt wenst te maken van onze activiteiten. Het wordt echter altijd op prijs gesteld en biedt u ook enkele voordelen.
>> Meer info.

Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren (aankoop voeding, verdeling van de kamers, …), vragen wij u om u steeds vooraf in te schrijven en de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. Uw inschrijving is pas geldig zodra wij uw betaling hebben ontvangen.
>> Online inschrijven

 

Tibetaans Instituut Yeunten Ling in Huy

O.N.: 431.896.359
Château du Fond l'Evêque

4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy

TEL: 00 32 (0)85 27 11 88
FAX: 00 32 (0)85 24 06 38

E-mail: yeunten.ling@tibinst.org

BNP Paribas Fortis: IBAN: BE39 2400 2910 1519 - BIC: GEBA BE BB

<< Terug naar het overzicht