Dagprogramma: De 4 Edele Waarheden, met Lama Tashi Nyima

zaterdag 10 maart 2018 om 10:30
De 4 Edele Waarheden, met Lama Tashi Nyima
 
Wat ons als mensen verbindt is onze wens om gelukkig te zijn en de impuls om lijden te vermijden. Deze impuls behoort tot de natuur van alle levende wezens en houdt ons van dag tot dag, van uur tot uur in beweging. Toch is heel het bestaan van lijden doordrongen. Het lijden is veelvoudig en alomtegenwoordig. Dat is de concrete ervaring van alle levende wezens. Deze ervaring noemen we de waarheid van het lijden. Om het lijden te kunnen transformeren moeten we het eerst leren kennen. Dit is wat we dit weekend gaan doen.
De vier edele waarheden behoren tot het fundament van de boeddhistische canon. Het is het centrale thema in de eerste cyclus van Boeddha’s onderrichtingen. De boeddha gaf dit onderricht in het hertenpark in Benares, op verzoek van de 5 asceten waarmee hij vroeger in de wouden had geoefend. Het onderricht duurde 9 jaar en omvat de waarheid van het lijden, de waarheid van de oorsprong van het lijden, de waarheid van het beëindigen ervan en de waarheid van de weg die naar het ophouden van lijden leidt. De vier edele waarheden maken duidelijk dat lijden inherent is aan het leven maar dat we allen over het potentieel beschikken om aan die toestand een einde te maken.
Aan de basis van het lijden liggen immers de destructieve emoties zoals afkeer en verlangen. Beide vinden hun oorsprong in verkeerde opvattingen over het ik. Destructieve emoties leiden tot destructief gedrag en dit laat sporen na in onze bewustzijnsstroom. Er worden zaden geplant die als de juiste omstandigheden zich voordoen tot lijden zullen rijpen.
 
Boeddha wordt vaak met een dokter vergeleken. Hij stelt de diagnose lijden en identificeert de oorzaken. Het achtvoudige pad dat hij voorstelt om het lijden te stoppen is dan het medicijn. Als onze schadelijke gewoonten op het niveau van lichaam, spraak en geest uiteindelijk ophouden zullen we in staat zijn om het lijden te transformeren tot verlichting. 
Het is aan ons om te kiezen of we dit medicijn zullen innemen of niet.

Lama Tashi Nyima is afkomstig uit Bhutan. Op 6-jarige leeftijd trad hij in als postulant in het Sambdrub Darjay Choling klooster van Sonada van wijlen Kalu Rinpochee. Lama Tashi Nyima voltooide er zijn opleiding en legde de geloften af als monnik. Er ontstond een hechte band met Lama Karta, die in 1983 spiritueel directeur werd van Yeunten Ling, één van de Europese dharmacentra van de Shangpa Kagyu Lineage. Lama Tashi Nyima kwam in 1992 naar België om Lama Karta in Yeunten Ling te vervoegen. Hij is de bezieler van de jaarlijkse zomerretraite en leidt de ceremoniële meditaties in onze centra. Lama wordt alom geprezen om zijn methodische aanpak en zijn sprekende metaforen. 

Bijdrage: €25 (soepmaaltijd inbegrepen) 

Inschrijving en voorafbetaling voor de dagprogramma’s is noodzakelijk.

<< Terug naar het overzichtInschrijven

Het volledig lidmaatschap is niet vereist wanneer u gebruikt wenst te maken van onze activiteiten. Het wordt echter altijd op prijs gesteld en biedt u ook enkele voordelen.
>> Meer info.

Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren (aankoop voeding, verdeling van de kamers, …), vragen wij u om u steeds vooraf in te schrijven en de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. Uw inschrijving is pas geldig zodra wij uw betaling hebben ontvangen.
>> Online inschrijven

 

Tibetaans Instituut Karma Sonam Gyamtso Ling in Schoten

O.N.: 420.127.685
Kruispadstraat 33
2900 Schoten

TEL: 00 32 (0)3 685 09 19
FAX: 00 32 (0)3 685 09 91

E-mail: tibetaans.instituut@tibinst.org
BNP Paribas Fortis: IBAN: BE63 2200 4930 2308 - BIC: GEBA BE BB

<< Terug naar het overzicht