Klik op het centrum-logo van uw keuze
image description
image description
image description

Tara retraite, met Lama Ngawang

zaterdag 19 mei 2018 - 10:30 tot dinsdag 22 mei 2018 - 15:30

De groene Tara is één van de bekendste boeddhavormen in het Tibetaans Boeddhisme. Groen staat in het Tibetaans Boeddhisme voor het aanvaarden van obstakels in het leven en de wil om deze het hoofd te bieden. Bovendien wekt de groene kleur volgens de Tibetanen gelukzaligheid op en bevordert ze het welslagen van al onze ondernemingen.
 
Tara is de vrouwelijke manifestatie van de geest van alle boeddha’s. Zij verschijnt als een sierlijke, jonge vrouw met een glimlachend gezicht. Zij vertegenwoordigt de kracht die bevrijdt van angsten en beschermt tegen gevaar. Tara staat bekend om haar kordate tussenkomst. Haar verschillende aspecten worden beschreven in de lofzangen: Ze onderwerpt demonen, verjaagt nare dromen en ontmijnt ruzies.
 
Volgens de overlevering leefde Tara ooit als vrouw op deze wereld: prinses Yeshe Dawa. Tara deed de volgende wens: “Talrijk zijn zij die de verlichting in een mannenlichaam bereiken. Daarom zal ik, tot samsara geledigd is, mij inzetten voor álle levende wezens“. Zij bereikte de boeddhastaat in een vrouwenlichaam en leidde miljoenen levende wezens naar de bevrijding. Vandaar dat zij de naam ‘Tara’ kreeg: bevrijdster. Onder haar impuls worden immers al onze krachten samengebald in één rechte beweging naar de bevrijding.
 
Tijdens de eerste dag van de retraite wordt er een onderricht voorzien. In de ochtend zal Lama Ngawang dieper ingaan op de figuur van Tara volgens de overlevering en op de angsten die ons beklemmen. In de namiddag worden de verschillende onderdelen van de praktijk uiteengezet: de toevlucht en de verlichtingsgeest, de 4 onmetelijke gedachten, het zevendelige gebed, de Goeroe yoga, de zuivering en het één worden met de godheid. Lama zal ons helpen met de opbouw van de visualisatie. Een correcte visualisatie zal ons helpen om de kwaliteiten van de godheid in ons aanwezig te stellen. Tenslotte wordt de tijd genomen om de moedra’s (handbewegingen) aan te leren en in te oefenen.
 
Lama Ngawang was net als Lama Zeupa en Lama Tashi Nyima een leerling in het klooster van Kaloe Rinpochee in Sonada nabij Darjeeling, alwaar ook hij de driejarige retraite volbracht. Lama heeft zich nadien gedurende zes jaar verder in de studie van de dharma gespecialiseerd in Rumtek. Nu woont hij in Frankrijk. Als reizende lama doet hij het hele jaar door verschillende Kagyu-centra aan in heel Europa om onderricht te geven. Lama Ngawang staat bekend om zijn eindeloos geduld. Zijn specialisme bij uitstek is de exegese van de rituele teksten, de asana’s en de moedra’s.
 
 
 
Bijdrage: € 202 voor gewoon lid / € 226 voor niet-lid (voor de vier dagen, maaltijden en overnachtingen inbegrepen, op basis van een gemeenschappelijke standaardkamer). Voor andere ledenkortingen, zie ‘Bijdrage lidmaatschap 2018’.

Harmonie tussen lichaam en geest!
Van 9u tot 10u in de ochtend krijgt u de gelegenheid om aan te sluiten bij een van de volgende activiteiten : 
Wandelgroep: tot 5000 stappen in de omliggende bossen
Yoga Studio Paramita: klik hier voor lessenrooster en voorwaarden
Karma yoga: huishoudelijke taken en algemeen onderhoud

 

<< Terug naar het overzichtInschrijven

Het volledig lidmaatschap is niet vereist wanneer u gebruikt wenst te maken van onze activiteiten. Het wordt echter altijd op prijs gesteld en biedt u ook enkele voordelen.
>> Meer info.

Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren (aankoop voeding, verdeling van de kamers, …), vragen wij u om u steeds vooraf in te schrijven en de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. Uw inschrijving is pas geldig zodra wij uw betaling hebben ontvangen.
>> Online inschrijven

 

Tibetaans Instituut Yeunten Ling in Huy

O.N.: 431.896.359
Château du Fond l'Evêque

4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy

TEL: 00 32 (0)85 27 11 88
FAX: 00 32 (0)85 24 06 38

E-mail: yeunten.ling@tibinst.org

BNP Paribas Fortis: IBAN: BE39 2400 2910 1519 - BIC: GEBA BE BB

<< Terug naar het overzicht