Klik op het centrum-logo van uw keuze
image description
image description
image description

De 37 praktijken van de bodhisattva, met Lama Zeupa

zaterdag 25 augustus 2018 - 10:30 tot zondag 26 augustus 2018 - 16:00

De 37 praktijken van de bodhisattva van Thogmed Zangpo is één van de populairste teksten in het Tibetaans boeddhisme. Dit pareltje maakt deel uit van de literatuur over het trainen van de geest. De raadgevingen in de tekst zijn erg toegankelijk, tijdloos en universeel. De verzen betreffen in het bijzonder specifieke raadgevingen voor een leven als bodhisattva. 

Thogmed Zangpo was een leerling van de befaamde Buton Rinpoche. In zijn jonge jaren was hij een uitstekende student die zich bekwaamde in commentaren op de grote verhandelingen. In zijn praktijk concentreerde hij zich enkel op de bodhicitta die hij dan ook volmaakt beheerste. 

 

Over de auteur gaat het volgende verhaal.

Thogmed Zangpo had als huisdier een vos die hem altijd gezelschap hield. Omdat Thogmed Zangpo zelf uitermate kalm en goedhartig was, werd ook de vos zachtaardig: hij deed niemand kwaad en at geen vlees. Thogmed Zangpo was zo gevoelig dat hij vaak in tranen uitbarstte tijdens zijn onderricht. Tijdens de lessen van Buton Rinpoche kregen de toehoorders tranen in de ogen van het lachen, bij zijn leerling Zangpo waren de tranen te wijten aan het huilen. 

Wie deze tekst ter harte neemt en hem meticuleus toepast, plant in zijn geest het zaad voor een warm en alomvattend mededogen ten aanzien van alle levende wezens. De tekst verdiept de betekenis van het leven en lijkt ieder van ons afzonderlijk aan te spreken. De verdienste van het beluisteren, overdenken en toepassen van de onderrichtingen over deze tekst zijn dan ook niet min. De impact op de kwaliteit van het leven van de wezens is immers enorm.

Tijdens dit weekend zal lama de verzen van de tekst nauwkeurig analyseren. Bij elk vers zal onze aandacht worden gevestigd op de toepasselijkheid op ons dagelijks leven. Hierbij wordt vrijwel geen enkel aspect van ons leven ongemoeid gelaten.

 

Lama Zeupa maakt sinds 1993 deel uit van ons centrum. Hij is afkomstig uit de Indische provincie Sikkim aan de grens met Tibet en voltooide zijn opleiding in het klooster van Sonada in Darjeeling in India. Na zijn driejarige retraite kwam hij naar het Westen om zich in Yeunten Ling te vestigen op vraag van Lama Karta. Lama Zeupa onderzocht jarenlang op een experimentele manier de relatie tussen lichaam en geest. Hij beheerst diverse mentale krijgskunsten die hij ook dagelijks in zijn eigen praktijk integreert. Hij staat bekend om zijn discipline, geduld en fijnzinnigheid. Na het overlijden van Lama Karta in 2013 nam Lama Zeupa de fakkel over als spiritueel directeur van onze centra. Zijn woorden en zijn leringen hebben een krachtige impact voor wat het resultaat betreft.

Bijdrage: € 99 voor gewoon lid / € 111 voor niet-lid (voor de twee dagen, maaltijden en overnachtingen inbegrepen, op basis van een gemeenschappelijke standaardkamer). Voor andere ledenkortingen, zie ‘Bijdrage lidmaatschap 2018’.

<< Terug naar het overzichtInschrijven

Het volledig lidmaatschap is niet vereist wanneer u gebruikt wenst te maken van onze activiteiten. Het wordt echter altijd op prijs gesteld en biedt u ook enkele voordelen.
>> Meer info.

Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren (aankoop voeding, verdeling van de kamers, …), vragen wij u om u steeds vooraf in te schrijven en de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. Uw inschrijving is pas geldig zodra wij uw betaling hebben ontvangen.
>> Online inschrijven

 

Tibetaans Instituut Yeunten Ling in Huy

O.N.: 431.896.359
Château du Fond l'Evêque

4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy

TEL: 00 32 (0)85 27 11 88
FAX: 00 32 (0)85 24 06 38

E-mail: yeunten.ling@tibinst.org

BNP Paribas Fortis: IBAN: BE39 2400 2910 1519 - BIC: GEBA BE BB

<< Terug naar het overzicht