Klik op het centrum-logo van uw keuze
image description
image description
image description

Tcheud retraite, met vele bezoekende lama’s

donderdag 16 augustus 2018 - 10:30 tot zondag 19 augustus 2018 - 16:00

Tcheud is de eerste praktijk die vanuit Tibet naar India werd uitgevoerd. De praktijk van de Tcheud is een uiterst krachtig middel om de gehechtheid aan het ego door te hakken. De beoefening steunt op het doorsnijden van de wortel van het ego door de symbolische offerande van het lichaam. De praktijk werd in de 12de eeuw ontwikkeld door Matchig Labdreun op basis van de ervaringen in haar eigen beoefening. Deze buitengewone Tibetaanse vrouw legt als jong meisje de kloostergeloften af en volgt de beste leraren: onder hun supervisie slaagt ze erin de krampachtige ego-gerichtheid op te geven en in strenge afzondering leeft ze van de opbrengsten van haar bedelnap. Ze krijgt de volledige transmissie van haar overdrachtslijn en van het mahayanaonderricht. Jarenlang verdiept ze zich in de prajnaparamita (de perfecte wijsheid). Nadien leeft ze in gezinsverband als moeder van twee kinderen met haar spirituele partner Topabhadra. De prajnaparamita heeft ze in haar hele dagelijks leven geïntegreerd. Eens terug bij haar meester ontwikkelt ze de Tcheudpraktijk op basis van de prajnaparamita soetra en de tantra’s . Talloze leerlingen verdringen zich om haar praktijk te leren kennen en komen zelfs helemaal vanuit het verre India om haar te ontmoeten. De praktijk werd door de 3de Karmapa gesystematiseerd en geïntroduceerd in de Kagyu scholen.

 

De Tcheud is een spirituele weg die een beroep doet op de vrouwelijke energie om lichaam en geest te ontdoen van alle mogelijke mentale vergiften. Tegenslagen en obstakels worden beschouwd als vrienden op het pad van de verwezenlijking. De praktijk hakt door alle struikelblokken en mentale sluiers heen: woede, angst en obsessies worden totaal verbrijzeld. Ze worden ingewisseld voor oneindig mededogen, onbevreesdheid en vrijgevigheid. Op deze manier wordt de oorspronkelijke innerlijke wijsheid blootgelegd en wordt een voorzichtig begrip van de leegte mogelijk.

 

De Tcheud combineert alle elementen van het Tibetaans Boeddhisme in één enkele praktijk. De combinatie van sacrale liederen, rituele instrumenten, meditatie en visualisatie scheppen een unieke matrix die we door ons dagelijks leven heen kunnen weven. Tcheud is een van de mooiste beoefeningen, temeer omdat onze eigen Lama’s deelnemen aan alle sessies.

 

Zoals bij elke retraite zal ook hier op de eerste dag een onderricht worden gegeven door onze lama’s. De drie volgende dagen worden volledig gewijd aan de praktijk. (9u)

 

Bijdrage: € 202 voor gewoon lid / € 226 voor niet-lid (voor de vier dagen, maaltijden en overnachtingen inbegrepen, op basis van een gemeenschappelijke standaardkamer). Voor andere tarieven en ledenkortingen, zie ‘Bijdrage lidmaatschap 2018’.

<< Terug naar het overzichtInschrijven

Het volledig lidmaatschap is niet vereist wanneer u gebruikt wenst te maken van onze activiteiten. Het wordt echter altijd op prijs gesteld en biedt u ook enkele voordelen.
>> Meer info.

Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren (aankoop voeding, verdeling van de kamers, …), vragen wij u om u steeds vooraf in te schrijven en de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. Uw inschrijving is pas geldig zodra wij uw betaling hebben ontvangen.
>> Online inschrijven

 

Tibetaans Instituut Yeunten Ling in Huy

O.N.: 431.896.359
Château du Fond l'Evêque

4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy

TEL: 00 32 (0)85 27 11 88
FAX: 00 32 (0)85 24 06 38

E-mail: yeunten.ling@tibinst.org

BNP Paribas Fortis: IBAN: BE39 2400 2910 1519 - BIC: GEBA BE BB

<< Terug naar het overzicht