Klik op het centrum-logo van uw keuze
image description
image description
image description

Inleiding tot het boeddhisme, met Krista De Mey

zaterdag 20 oktober 2018 - 10:30 tot zondag 21 oktober 2018 - 16:00

De Boeddha is een sleutelfiguur in de spirituele geschiedenis van de mensheid. Het boeddhisme heeft de filosofische kijk en het geestelijk leven van vele volkeren ingekleurd. Momenteel krijgt deze levensbeschouwing veel bijval in het westen. Dit weekend biedt u de gelegenheid om het boeddhisme trapsgewijs te verkennen.

 

We vertrekken vanuit de cultuurhistorische context waarbinnen we het optreden en de leer van de boeddha kunnen situeren en begrijpen: zowel omgevingsfactoren als de vroege Indische filosofische geschiedenis spelen hierin een rol. Beschikbare data en biografieën, de iconografie en anekdotiek helpen ons het beeld van de historische boeddha te vervolledigen en het te onderscheiden van legende. De verspreiding over verschillende routes brengt ons bij de verschillende tradities of voertuigen. We gaan dieper in op de inhoud en indeling van Boeddha’s onderricht en staan stil bij de belangrijkste stromingen en de fundamentele concepten uit het boeddhisme. Tenslotte kijken we kritisch naar de recentelijke opmars en ontwikkeling van het Boeddhisme in het Westen. Ook het boeddhistisch landschap in België komt hierbij aan bod.

 

Is het boeddhisme voor u nog onbekend terrein en bent u er nieuwsgierig naar? Wil u wat meer orde in de flarden kennis die u tot hiertoe hebt verzameld? Hebt u in het Oosten rondgereisd en wil u enige achtergrond bij de prachtige tempels die u hebt gezien? Bent u bezig met mindfullness en wil u ontdekken waar deze methode vandaan komt? Wil u meer inzicht verwerven in de wortels van het Boeddhisme? Iedereen is dit weekend welkom: zowel de nieuwkomers op het terrein als deelnemers voor wie het boeddhisme reeds enigszins vertrouwd is. Tijdens dit weekend maakt u niet alleen kennis met de krachtlijnen van het boeddhisme. U kan tegelijk ook de rituelen bijwonen en ervaring opdoen met meditatie.

 

Zaterdag 20 oktober:

10u30                   - De cultuurhistorische context: Noord-India voor en ten tijde van de Boeddha

- De historische Boeddha: biografische data en levensverhalen

- Verspreiding, overlevering en periodisering van het boeddhisme

- De Boeddhistische canon: de Tripitaka

12u                        Middagmaal

14u-16u               Het kleinere voertuig:

- Synodes, schisma’s, achttien scholen

- Kosmologie en psychologie

- Fundamentele stellingen: de vier edele waarheden, de vijf aggregaten, de twaalf schakels van afhankelijk ontstaan, de tien vormen van handeling, het karmische pad

18u                        Poedja van Mahakala en Tchenrezig

20u-21u               Geleide meditatie

 

Zondag 21 oktober:

7u                          Stille meditatie

10u30-12u          Het grotere voertuig:

- Ontologie: de spontane natuur van de fenomenen

- Het pad van de bodhisattva

- Filosofische scholen

• de weg van het midden: dialectiek, de absolute en relatieve werkelijkheid, de drie lichamen

• het depot-bewustzijn en de snelle weg van de bliksem

12u                        Middagmaal

14u-16u               - Het diamanten voertuig: voorbereidende praktijken, de geestelijke leraar, tantrisme - Huidige stromingen in India, China en Japan

- Boeddhisme in het westen

 

Krista De Mey behaalde een Master in de godsdienstwetenschappen en de seksuologie en is opgeleid als systeemtherapeut. Na jaren in de hulpverlening vond ze haar ware roeping in het onderwijs waar ze tot op vandaag sociale- en gedragswetenschappen geeft aan adolescenten. Sinds 2006 volgt ze het dharma onderricht in Yeunten Ling en is ze een voorzichtige beoefenaar. Intussen voltooide ze aan de BUB het postgraduaat in de boeddhistische filosofie en ethiek en verzorgt ze regelmatig de vertalingen van het Frans / Engels naar het Nederlands bij het onderricht in Hoei en in Schoten. Ze doet redactiewerk voor de website en het Kunchab magazine en verzorgt inleidingen voor bezoekende studenten.

Bijdrage: € 99 voor gewoon lid / € 111 voor niet-lid (voor de twee dagen, maaltijden en overnachtingen inbegrepen, op basis van een gemeenschappelijke standaardkamer). Voor andere ledenkortingen, zie ‘Bijdrage lidmaatschap 2018’.

<< Terug naar het overzichtInschrijven

Het volledig lidmaatschap is niet vereist wanneer u gebruikt wenst te maken van onze activiteiten. Het wordt echter altijd op prijs gesteld en biedt u ook enkele voordelen.
>> Meer info.

Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren (aankoop voeding, verdeling van de kamers, …), vragen wij u om u steeds vooraf in te schrijven en de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. Uw inschrijving is pas geldig zodra wij uw betaling hebben ontvangen.
>> Online inschrijven

 

Tibetaans Instituut Yeunten Ling in Huy

O.N.: 431.896.359
Château du Fond l'Evêque

4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy

TEL: 00 32 (0)85 27 11 88
FAX: 00 32 (0)85 24 06 38

E-mail: yeunten.ling@tibinst.org

BNP Paribas Fortis: IBAN: BE39 2400 2910 1519 - BIC: GEBA BE BB

<< Terug naar het overzicht